Uitvaartkisten
Omhulsel
In de Wet op de lijkbezorging wordt gesproken van een kist of ander omhulsel. Daarmee wordt ook de mand en de lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan.
Meestal wordt er gekozen voor een uitvaartkist. Uitvaartkisten zijn er in allerlei materialen, uitvoeringen en prijsklasse. Bij afscheidshuis de Vlindertuin, kunt u kiezen uit een ruime collectie uitvaartkisten, zelfbouw-, rietenmanden en lijkwaden. Maar wat u ook kiest, het is belangrijk dat u hier een goed gevoel bij hebt, want het is het 'omhulsel', waarin de overledene komt te liggen, zowel bij het condoleren en afscheid nemen als de uitvaart zelf.
Voor persoonlijke wensen is er alle ruimte! Steeds vaker schilderen de nabestaanden iets op de uitvaartkist of zetten een persoonlijke tekst of spreuk op de binnenkant van de deksel. Ook is het mogelijk om de uitvaartkist te laten bestickeren. Wat u ook wenst, wij regelen het voor u, zodat u altijd het 'omhulsel' heeft, die bij de overledene past.
Wanneer men kiest voor een lijkwade, dan wordt de overledene opgebaard op de opbaarplank. Op een opbaarplank lijkt het net of de overledene op een bed ligt. Voor met name kinderen is deze vorm van opbaren niet confronterend.
Zelf een kist in elkaar zetten? Het kan allemaal…
Het is tevens mogelijk om de bekleding van een kist aan te passen. Meestal worden de kleurstelling van de bekleding als het gaat om kinderen aangepast. De gangbare bekleding is satijn in ecru kleur.
Steeds vaker schilderen de nabestaanden iets op de kist of zetten een persoonlijke tekst of spreuk op de binnenkant van de deksel.
Opbaarplank
Op een opbaarplank lijkt het net of de overledene op een bed ligt. Voor met name kinderen is deze vorm van opbaren niet confronterend.
Een afscheid is de geboorte van een herinnering…
De lijkwade
Als iemand niet in een kist wil dan is er in Nederland de mogelijkheid om bijvoorbeeld in een lijkwade te worden gecremeerd of begraven.
Een lijkwade is een kleed dat om de overledene gewikkeld wordt. Om praktische reden is het wel noodzakelijk om de overledene met een draagplank te ondersteunen. Met deze plank kan bijvoorbeeld de familie de overledene dragen of vervoeren.
Een lijkwade lijkt misschien iets nieuws, maar het werd al gebruikt in heel oude culturen, daar de mensen er van overtuigd waren, dat je het lichaam nodig had om in het hiernamaals door te kunnen leven. Daarom was het belangrijk dat het lichaam zo mooi mogelijk werd gemaakt. Dus legde men de overledene op een plank en werd het lichaam volledig omwikkeld met een lijkwade, waarbij alleen het hoofd werd vrijgehouden. In deze lijkwade werd de overledene ook begraven.
Voor een lijkwade, worden alleen maar natuurlijke materialen gebruikt, zoals katoen, linnen, wol en zijde. Ze zitten vol beelden en symboliek die zowel machinaal als met de hand erop worden geborduurd.
Wat heel bijzonder is, is dat de makers ervan kleine briefjes met liefdevolle teksten er in kunnen verwerken, voor ons oog onzichtbaar, maar naar de overledene een symbolisch gebaar, dienend als bagage voor een prachtige reis.
Een handgemaakte lijkwade als een familie-erfstuk. De naam van de overledene wordt dan na de begrafenis of crematie geborduurd op de lijkwade en bij een overlijden binnen de familie wordt het doek weer te voorschijn gehaald.